miércoles, 9 de mayo de 2012

El mag dels fogons i el seu temple: Ferran Adrià i elBulli

Entrada realitzada per Esther Venteo, alumna de Segon de Batxillerat Artístic.


Ferran Adrià Acosta va néixer el 14 de maig de 1962. Va començar la seva trajectòria gastronòmica per casualitat. Quan tenia 18 anys va deixar els estudis amb l’objectiu de guanyar diners per fer un viatge amb els seus amics a Eivissa i així és com va començar a treballar com a rentaplats al restaurant de l'Hotel Playafels de Castelldefels. Amb 19 anys Ferran va fer realitat el seu somni de viatjar a Eivissa i a la tornada a Barcelona va treballar al prestigiós restaurant Finisterre. Amb 21 anys va fer el Servei Militar i durant l’estiu de 1983 Ferran va passar el seu mes de permís fent pràctiques a el restaurant de Cala Motjoi (Girona) elBulli. Ell no es podria ni imaginar que aquest era el restaurant que el faria tocar el cel com a millor cuiner del món anys després.

QUÈ ÉS elBulli?

“elBulli és el menú que soparàs aquesta nit. elBulli és una experiència de quatre hores, 40 o 45 coses que van explicant una història, que segueixen una línia d’harmonia… i això és una cosa que no pot fer ningú al món, únicament elBulli” (Ferran Adrià).

UNA MICA D’HISTÒRIA...

1961. El doctor alemany Hans Schilling i la seva dona Marketta van muntar un petit restaurant a Cala Motjoi (Roses, Girona) amb un minigolf amb el nom d’elBulli, en honor als seu gossos buldogs.

La guia Michelín atorgava la 1ra. estrella Michelín al restaurant elBulli al 1976, la 2na. estrella Michelín al 1990 i la 3ra. estrella Michelín al 1997.

1987. Ferran Adrià va convertir-se en l’únic cap de cuina d’elBulli. A un viatge a França va anar a una demostració que feia Jacques Maximin: "Creativitat és no copiar“. Amb aquesta frase Ferran va començar a fer el seu propi estil de cuina.   

2001. elBulli va decidir tancar al migdia i només fer sopars (tret que el diferenciava de cap altre restaurant).
La revista The Restaurant Magazine declarava Best restaurant of the world al restaurant elBulli al 2002, 2006, 2007, 2008 i 2009.
2007. Doctorat Honoris Causa en Química per la Universitat de Barcelona.
2008. Doctorat Honoris Causa en Humanitats per la Universitat d´Aberdeen, a Escòcia.
2010. Doctorat Honoris Causa en Tecnologia per la Universitat Politècnica de València.

2010. Ferran Adrià millor xef de la dècada.

2010. Ferran Adrià anunciava a la VIII Edició Internacional de Gastronomia Madrid Fusió que al 2011 elBulli tancaria durant dos anys.      

2011. Ferran Adrià presentava a Madrid Fusió la transformació d’elBulli a elBulliFundation.

GASTRONOMIA MOLECULAR

 Aquest terme va ser creat als anys 1980, pels físics Nicholas Kurtí i Hervé This. Gastronomia molecularés l’aplicació de la ciència als problemes gastronòmics: la transformació dels aliments, saber com es componen, quins canvis pateixen en ser sotmesos al fred i a la calor, coccions,...etc.

TÈCNIQUES I TEXTURES

DECONSTRUCCIÓ
Tècnica creada a finals dels anys 80. L’objectiu és que l’aspecte i la textura siguin totalment diferents mentre que el sabor és el mateix.


ESCUMES
Van ser creades per Ferran Adrià. L’objectiu és aconseguir una elaboració semblant a la mousse però amb sabors més intensos i de fàcil digestió.
Aire de pastanaga amb concentrat de mandarina


LIOFILITZACIÓ
Va ser creada per Ferran Adrià. L’objectiu és eliminar l’aigua d’un aliment congelat fent-lo evaporar sense passar per líquid.




NITROGEN LÍQUID
Va ser creat per Ferran Adrià. L’objectiu és la cocció en fred, a -196º, per oferir sensacions fred-calor.


ESFERIFICACIÓ
Va ser creada per Ferran Adrià. L’objectiu és la gelificació d’un líquid per la part exterior i l’interior líquid.




NEGOCIS AL VOLTANT D’elBulli


PUBLICACIONS

S’han escrit més de 2.500 articles i més de 15.000 pàgines relacionades amb Ferran Adrià i elBulli. Aquestes són algunes de les publicacions més importants.
1999. “Ferran Adrià, el millor cuiner del món”.
2003. “Com Espanya es transforma en la nova França”.
2004. “L’alquimista, és Ferran Adrià el millor cuiner del món?”.
2004. “Les 100 persones més influents del món”.
DEBATS

També hi han obertes moltes línies de debats sobre la cuina que envolta a Ferran Adrià:
-          Cuina tradicional o cuina d’avantguarda?
-          Gastronomia: cultura o negoci?
-          Art o cuina?
Personalment, crec que la cuina de Ferran Adrià no s’ha de debatre ni s’ha de comparar amb cap altra tipus de cuina. El seu objectiu és sorprendre tots els nostres sentits. Jo a això en dic ART.









No hay comentarios:

Publicar un comentario